BIOGRAFIA – RESUM

Yoshinori Akazawa(1971-) : Artista Contemporary amb seu a Kioto

Escultura de ceràmica, Nihonga (pintura a l’estil japonès), Fotografia

L’activitat artística de Yoshinori Akazawa es basa al Japó,

però s’ha exposat i col·leccionat arreu del món a Itàlia, Espanya, Catalunya,

Àustria, Tunísia, França, Letònia i molts altres.

Yoshinori Akazawa portrait photo by 2019 Takashi Hatakeyama, Kyoto
photo by 2019 Takashi Hatakeyama, Kyoto


YOSHINORI AKAZAWA ROSEKI V

Biografia

Yoshinori Akazawa. Japó.

Yoshinori Akazawa va néixer el 1971 com a fill gran de quatre de Roseki Akazawa. Treballa i viu a Kyoto, Japó. De 1991 a 1995 va estudiar pintura japonesa a la Universitat d’Arts de la ciutat de Kyoto, de 1996 a 1997 va estudiar torn de terrisser i ceràmica bàsica a l’escola especial tecnològica de terrissers de la prefectura de Kyoto, i de 1997 a 1998 va estudiar materials especialitzats i esmalt al Centre de Tecnologia Industrial de l’Institut Municipal de Recerca Industrial de Kyoto, curs de ceràmica. Del 2001 al 2014 va obrir una classe per ensenyar pintura japonesa. Alhora, va treballar en terrisseria i va produir obres de ceràmica a l’estudi de terrisseria del seu pare, Roseki Akazawa IV. Mentrestant, el 2005, es va convertir en membre de la Universitat d’Arts de la Ciutat de Kyoto K.C.U.A/Societat d’Educació Artística, convertint-se en funcionari de la branca de Kyoto. El 2012, va treballar com a professor a temps parcial al Departament de Ceràmica de la Universitat d’Art de la Ciutat de Kyoto, donant orientació pràctica i conferències amb diapositives sobre tècniques de ceràmica Kochi. El 2020, es va convertir en membre de l’Associació de Ceramistes Tradicionals de Kyoto. El 2021, va succeir Roseki AKAZAWA, el 5è. El 2022, es va convertir en membre de l’associació Kyoto Kogei.

Des de la dècada de 1990, ha participat regularment en exposicions individuals, col·lectives i concursos, tant al Japó com a l’estranger. Les seves obres figuren a museus i galeries del Japó i l’estranger.


“Fame / Fama” 2012

Ceràmica vestida de colors.

Des d’Esplugues (BCN) to Kyoto

La selecció de peces feta per Yoshinori Akazawa en aquesta exposició, ens descobreix algunes de les característiques del seu treball ceràmic polit i rigorós. La plasmació de la seva obra ens tramet una certa fascinació per la forma i els volums i els colors vius emprats. Unes formes i volums escollits que parteixen d’objectes amb una memòria que reviu la contemporaneïtat: bols amb tapa, peces engreixades amb colls estrets i petits, caixes que podrien amagar secrets, peces que encaixen perfectament i es confonen… La densitat i la intensitat dels esmalts de colors que irradien les seves peces connecten directament amb la natura que intervé: la terra, el foc i l’aigua. Un cromatisme lúdic per a la vista, un relleu i forma per al tacte, per als sentits. En les peces presentades per l’artista hi retrobem la importància de les formes aconseguides i la decoració com a composició unida a la forma; per tant, s’aconsegueix que aquests elements individuals es supeditin a un bon resultat final. Algú va dir que l’art veritable oculta l’artifici, Yoshinori Akazawa s’endinsa per aquest camí exquisit i subtil amb uns moments on, especialment, la ceràmica contemporània té la necessitat d’obrir noves vies de creativitat en un món més global i massificat.

 

Roser Vilardell Tarruella

Directora dels Museus d’Esplugues de LLobregat